Spor dünyasında giderek yaygınlaşan Kinesio bantları, sporcuların asla vazgeçemeyecekleri arasında. Eczacıbaşı VitrA Kadın Voleybol Takımı menajeri Nalan Ural, takımın bütün oyuncularının kullandığını belirterek, "Sakatlanmaları daha çabuk iyileştiriyor." diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal ise bantın boyun fıtığından diz kireçlenmelerine çok geniş yelpazede hastalıkların tedavisinde fayda sağladığını söylüyor.
Son zamanlarda sporcuların büyük çoğunluğu özellikle kollarına, bacaklarına taktıkları renkli bantlarla dikkati çekiyor. Bu bantlara Kinesio deniyor.
İlk olarak Japonya'da 1980 yılında geliştirilen bu bantlar, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık sorunlarının yanında ortopedik ve nörolojik problemler için de kullanılan bir tedavi seçeneği. Sporcuların performansını arttırdığı ve sakat bölgelerde daha çabuk iyileşme sağladığı için de sporcuların vazgeçilmezi.
Ural: Kullanımını destekliyoruz
Eczacıbaşı VitrA kadın voleybol takımı da bantları en çok kullananlardan. Takımın Menajeri Nuran Ural, "Oyuncularımızın kullanmasını destekliyoruz. Kan dolaşımını daha iyi sağlıyor. Kas yapısını da destekliyor." dedi.
Saloni: Sakatlanmaları daha çabuk iyileştiriyor
Takımın Fizyoterapisti Daniela Saloni de "Dokuları birbirinden uzaklaştırdığı için kan dolaşımı hızlanıyor. Performans artıyor. Ayrıca kan dolaşımının hızlanması nedeniyle sakatlanmaları da daha çabuk iyileştiriyor." diye konuştu.
2010 Dünya Kupası karşılaşmaları sırasında da çoğu sporcunun kullandığı bu 'sihirli' bantlar, yüzde 100 Acril’den oluşuyor. Hafif, yapışkan ve elastik özelliğe sahip. Tıpkı deriye benzediği için diğer bantlardan farklı. Günlerce problemsiz kullanılabiliyor ve uygulandığında vücut ısısı ile aktive oluyor.
Kas romatizmalarına iyi geliyor
Sporcu olan ya da olmayan herkesin bu bantı kullanabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, "Daha çok sporcularla ön plana çıkmasının sebebi gerek kasları destekleyip güçlendirmesi gerekse dolaşımı artırıp dokuları besleyerek yaralanma riskini azaltması. Özellikle olimpiyat oyunlarında kullanılması popülaritesini artırdı." dedi.
Kendi hastalarında da bantı uygulayan Portakal, "Bu yöntemi sadece sporcularda değil, kas iskelet sistemine ait problem yasayan herkeste güvenle kullanabiliriz. Bandın etki mekanizması; bandın cildi ve altındaki katmanları yükseltmesi sureti ile oluşan hacim kazandırma özelliği sayesinde daha fazla yer açma imkanı sunar. Böylece facia ve kas dokusuna etki eder. Kinesio bandı hacim kazandırmak sureti ile subkutana (cilt altı) etki eder. Arteriel ve venöz kan dolaşımı ve her şeyden önce lenf akışının hızı eskiye oranla önemli ölçüde artar. Bu sebeple lenf blokajlarında da kullanılır." diye konuştu.
Portakal en sık kullanılan hastalık gruplarını da şöyle özetledi:
"Muskuler hipertoni (tonus artısı), baş ağrısı, migren, muskuler tinnuitus (kassal gerginliğe bağlı oluşan kulak çınlaması), epicondilitler (tenisçi dirseği, golfçü dirseği), carpal-tünel sendromu, skolyozlar, topuk dikeni, fibromiyalji, kireçlenmeler, gonartroz, Coxartroz, diz ağrıları (post-operatif), MS (kas kramplarını önleme ve zayıf kasları destekleme amaçlı), lenf ödemi (üst ve alt extemiteler), huzursuz bacak sendromu, trigger noktaları (ağrılı tetik noktaları) tedavide çok önemli. Hasta bu bölgede bir rahatsızlıktan bahsetmese de, trigger noktasının pozitif olduğu durumlarda bu kas grubunun kesinlikle tedaviye dahil edilmesi gerekir."
Açık yara varsa, cilt hastalıkları varsa dikkat!
Peki bantı kimler kullanamaz? Portakal, küçük çocuklarda spastik kasın tonusunu azaltmaktan sağlıklı erişkinlerde duruş bozukluklarını düzeltmeye kadar geniş bir yelpazede kullanılan bantı, açık yarası olanların kullanmaması gerektiğine dikkat çekti.
"Her yaşta probleme uygun sekilde kullanılabilr. Ama açıık yaralar ve çeşitli cilt hastalıkları hariç. Alerjik reaksiyonlara karışı dikkatli olunmalıdır."
KİŞİ KENDİ KENDİNE UYGULAYABİLİR Mİ
Bantı uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Eğitim almak şart. Portakal, bantlama yapılmadan önce kişinin belli değerlendirme ve testlere tabi tutulduğunu kaydetti:
"Kullanım amacı, problemin ne olduğu, kasların anatomik yeri ve sekline göre uygulama yapılacağı için bilinçsiz bir şekilde uygulanmasının bir faydası olmaz. Bu eğitimi almış fizyoterapist ve doktorlar tarafından tedavinin uygulanması sonuç açısından önemlidir ve hastanın belli aralıklarla takip edilmesi ve değerlendirmenin tekrarı önerilir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder